Wat kun je bij ons doen?

Dance Arts & Body Works

Dance Arts

Dance Arts is de verzamelnaam van het dansaanbod van Ghislaine Dance Company dat gericht is op de kunst van het dansen zelf. In de afgelopen jaren echter is het dansaanbod flink uitgebreid. Vele moderne dansvormen vonden hun weg van met name Amerika naar Europa, geholpen door de populaire muziekclips op TV. Ghislaine Dance Company heeft altijd zeer snel ingespeeld op de vernieuwingen op dansgebied. Op dit moment bestaat het Ghislaine Dance Company Dance Arts aanbod uit de volgende dansvormen (rechts) Om te beklemtonen dat naast professioneel onderwijs bij Ghislaine Dance Company het dansplezier absoluut bovenaan staat is onze slogan: "Move your body, enjoy the dance!"

Inleiding in klassiek ballet

De lessen Algemene Dansvorming hebben als doel het aanleren van de juiste manier van bewegen en dansen. Uiteraard gebeurt dit op een aan de jonge leerlingen aangepaste manier, waarbij de volgende aspecten centraal staan: lichaamshouding, coördinatie, ritmisch en muzikaal gevoel en eigen creativiteit. Spelenderwijs worden de kinderen ingeleid in de basistechniek van het Klassiek Ballet.


Dansplezier al vanaf 3 jaar!

Het dansplezier staat voorop in de lessen Algemene Dansvorming bij Ghislaine Dance Company. Het plezier hebben in dansen is namelijk uiteindelijk waar het allemaal om gaat bij dansen. De kleine kinderen (3+) moeten op deze leeftijd plezier in dansen krijgen en behouden. Tijdens de lessen Algemene Dansvorming wordt de danscreativiteit gestimuleerd terwijl de kinderen merken dat ze steeds meer controle krijgen over hun bewegingen.


Discipline

De lessen Algemene Dansvorming beginnen bij Ghislaine Dance Company vanaf een leeftijd van 3 jaar. Kinderen die nog jonger zijn kunnen de concentratie nog niet opbrengen die toch nodig is in een les waar vele jonge kinderen samen zijn. Al in de lessen Algemene Dansvorming wordt er aandacht besteed aan een goede discipline die aansluit bij de discipline die er in de Klassiek Ballet lessen heerst. Ook discipline is een van de basis elementen van een goede dansopleiding.


Kledingvoorschrift

In de lessen Algemene Dansvorming is een roze balletpakje en bijbehorende lederen balletschoentjes verplicht.

Vaganova methodiek

In de lessen Klassiek Ballet gaan we uit van de Russische Vaganova methodiek. Het doel van de lessen is het eigen maken van de Klassiek Ballet techniek waardoor de algehele lichamelijke ontwikkeling wordt gestimuleerd. De groepen werken aan de barre, au milieu en het allegro, met een steeds hogere moeilijkheidsgraad naarmate het niveau en de leeftijd van de groep stijgt.


Stabiliteit, coördinatie en gratie

Klassiek Ballet is de basis van alle dans. Centraal staat een stabiele lichaamshouding van waaruit wordt gewerkt aan een perfecte bewegingscontrole en flexibiliteit. Coördinatie van armen en benen, vloeiende overgangen van bewegingen en algehele gracieuze uitstraling completeren het Klassiek Ballet.


Klassiek ballet is de basis

De beste leerlingen van Ghislaine Dance Company hebben vrijwel zonder uitzondering een Klassiek Ballet achtergrond. Op basis hiervan kunnen zij zich elke andere dansvorm eigen maken. Regelmatig verwijst Ghislaine Dance Company getalenteerde leerlingen die via de lessen Free Style Jazz of Streetdance binnenstromen, naar de Klassiek Ballet lessen om de onderliggende technieken verder te verbeteren. Ook de hoofdrolspelers van de tweejaarlijkse dansspektakels van Ghislaine Dance Company, kunnen niet excelleren zonder de dans basis die zij hebben gelegd middels hun lessen Klassiek Ballet.


Kwaliteit!

Op de Tilburgse en Rotterdamse Dansacademies en MBO Goes, staat Klassiek Ballet centraal in de opleiding. Het niveau van de Klassiek Selectie leerlingen van Ghislaine Dance Company sluit aan bij de vooropleiding van deze Dansacademies. Regelmatig stromen er dan ook leerlingen van Ghislaine Dance Company door naar Tilburg, Rotterdam en Goes.

Drama

Modern Dance ofwel Modern Ballet is een dansvorm die is ontstaan uit het Klassiek Ballet. De strakke vormen en technieken van het Klassiek Ballet worden losgelaten en er ontstaan vloeiende bewegingen. De dramatische beleving van de dans staat centraal in Modern Dance.


Populairder dan Klassiek Ballet

Door de verschillende dansprogramma's op televisie is Modern Dance erg populair geworden. Sindsdien wordt er veel meer gevraagd naar Modern Dance dan naar Klassiek Ballet. Het vertellen van een verhaal met Modern Dance is vooral hetgeen wat de meeste dansers trekt, geen lastige gebruiksaanwijzing hoe je je armen mag houden, maar lekker los bewegen en mooie choreografieën maken.


Musicals

Showdance of Show Ballet is ook gebaseerd op Klassiek Ballet. Het legt met name de nadruk op het show element in de dansbewegingen. Met de opkomst van de Musical als theaterstuk is het Showdance ontstaan. Middels de dans wordt een verhaal verteld, en de presentatie van de dans middels de expressie van de dansers is dan ook zeer belangrijk.


Ghislaine Dance Company dansspektakels

De dansers van Ghislaine Dance Company treden elke drie jaar naar buiten met een gigantisch dansspektakel. In het verleden waren dat optredens in de oude Bredase stadsschouwburg Concordia, en nu in het Chassé Theater; uiteraard altijd voor uitverkochte zalen! Het zijn complete dansproducties, samengesteld uit een goed verhaal, zeer dansbare scene's, een variëteit aan dansvormen van klassiek tot streetdance. Het dansplezier is duidelijk van de vele (de laatste keer stonden er 650 dansers op het toneel van het Chassé Theater) dansers af te lezen.


Ook als Combinatielessen

Showdance heeft Ghislaine Dance Company vanaf 15 jaar. Verder wordt showdance opgenomen in enkele lessen die meerdere dansvormen combineren. De verschillenden technieken worden de leerlingen aangeleerd en gebruikt in de choreografieën.


Vrijheid!

Jazz Dance is eigenlijk ontstaan als tegenhanger van het Klassiek Ballet. Jazz Dance is gericht op de vrije beweging van het lichaam. Echter net zo als Klassiek Ballet is ook de Jazz Dance uitgegroeid tot een dansvorm met vele varianten en stijlen met ieder hun eigen specifieke kenmerken. Het is de voorloper van alle moderne vormen van dans zoals Hiphop en Streetdance.


Leer de basistechnieken

In de Jazz Dance lessen wordt de nadruk gelegd op de verschillende danstechnieken die zich in de loop der tijden binnen de Jazz hebben ontwikkeld. Deze danstechnieken vormen de basis voor vrijwel alle vormen van hedendaagse dans. Door het beheersen van de Jazz Dance danstechnieken weten de dansers zich snel nieuwere dansvormen zoals Streetdance aan te leren.


Combinatielessen

Ghislaine Dance Company combineert de Jazz Dance lessen meestal met Streetdance, om de leerlingen zowel de technieken te leren als ook het meest recente dansplezier te laten ervaren.


Op weg naar de Dansacademie

Op de Tilburgse en Rotterdamse Dansacademies en MBO Goes, staat het Jazz Dance centraal in de opleiding. Het niveau van de Jazz Selectie leerlingen van Ghislaine Dance Company sluit aan bij de vooropleiding van deze Dansacademies. Regelmatig stromen er dan ook leerlingen van Ghislaine Dance Company door naar Tilburg, Rotterdam en Goes.


Bekend van TV!

Hiphop is een rond begin 90-er jaren uit de Verenigde Staten overgekomen dansvorm die vooral via de muziek clips op TV haar bekendheid heeft verkregen. Deze dansvorm kenmerkt zich door zijn krachtige uitstraling en snelle, springende en vloeiende beenbewegingen.


Leef je uit!

Omdat het een uiterst energetische dans is, is Hiphop heel geschikt voor hen die zich graag wekelijks even willen afreageren om op actieve wijze de stress van de dag kwijt te raken.


Combinatielessen

Bij Ghislaine Dance Company is er geen aparte Hiphop les, maar worden de verschillende moderne vormen in een les gegeven dus: Hiphop, Streetdance, Newstyles, House. In de meeste choreografieën zul je elementen van Hiphop terugvinden. Op deze manier houdt Ghislaine Dance Company het dansen afwisselend en plezierig.


Optredens

In de afgelopen jaren heeft Ghislaine Dance Company met met veel succes haar Hiphop dansen, tijdens openbare optredens aan het Bredase publiek kunnen laten zien.

Funky Streetdance

Streetdance is aan het eind van de jaren ‘90 voortgekomen uit Hiphop. Terwijl Hiphop zich kenmerkt door kracht en indrukwekkende snelheid van benen, voegt Streetdance er weer het extra funky dans element aan toe. Op dit moment zijn vrijwel alle clips op MTV vormen van Streetdance.


Geschikt voor iedereen

Streetdance is op dit moment een van de meest beoefende dansvormen. De jeugd wordt getrokken door de vele flitsende bewegingen op muziek die voor hen wordt gemaakt en goed in het gehoor ligt. Het is een aansprekende manier van dansen. Ook voor volwassenen blijkt het goed aan te sluiten bij hun dans gevoel: heerlijk dansen op lekkere muziek!


Optredens

De Streetdance groepen van Ghislaine Dance Company worden graag uitgenodigd door bedrijven en organisaties om gastoptredens te verzorgen. Op deze manier komen de dansers soms in aanraking met interessante mensen.


Afrikaanse invloeden

In de Jazz Dance zijn in de loop der tijd verschillende stromingen ontstaan. De bekendste is wel de Afro-Jazz. Zoals de naam het al zegt brengt Afro-Jazz specifieke Afrikaanse invloeden in de Jazz Dance. Deze invloeden bestaan met name uit krachtige, sterke en grote bewegingen met armen en benen. Ook de muziek ritmes zijn meestal specifiek Afrikaans.


Een oergevoel?

Hoewel de uitvoering bepaald niet zonder inspanning gepaard gaat (integendeel het ziet er vaak soepeltjes uit maar dat komt niet vanzelf!) vinden de meeste mensen in de Afro-Jazz een vrije en ontspannende manier van dansen. Het lijkt wel, of wellicht is het ook zo, dat deze dansvorm dichter bij ons oergevoel staat, dan andere vormen van dans. Voor menigeen is Afro-Jazz in ieder geval een heerlijke ervaring.


Combinatielessen

Ghislaine Dance Company heeft geen specifieke lessen die louter gericht zijn op Afro-Jazz. Deze dansvorm wordt meestal opgenomen in de vele choreografieën in de Jazz Dance, Streetdance lessen. Wanneer je goed naar de vele optredens van Ghislaine Dance Company kijkt zie je heel duidelijk de Afro-Jazz elementen en invloeden!


Choreografie

Choreografie is een ander woord voor dans; het is het samenstel van samenhangende bewegingen die samen in een afgerond geheel een dans worden. In de lessen Choreografie, alleen voor de selectiegroepen, wordt er actief gewerkt aan het gezamenlijk maken van nieuwe choreografieën. Door de inbreng van de leerlingen in het maken van de choreografie, ontstaat er spelenderwijs een beter inzicht in de opbouw en logica van de opeenvolgende dansbewegingen. Gedurende het jaar wordt de choreografie les gebruikt om nieuwe dansen te maken voor optredens. Wanneer de dansers van Ghislaine Dance Company, en met name de selectiegroepen, in de aanloop naar een nieuw Ghislaine Dance Company dansspektakel zitten, wordt er uiteraard gewerkt aan het maken van choreografieën voor het aanstaande dansspektakel. Werken aan choreografie doet je beseffen dat dans niet zo eenvoudig in elkaar zit als een goedgebouwde dans wellicht doet vermoeden. De kunst van choreografie is om het er zo eenvoudig en aantrekkelijk mogelijk uit te laten zien, en de dans perfect te laten aansluiten bij het niveau van de danser, zodat die er het meeste plezier aan kan beleven.


Ontstaan

Breakdance is eind jaren '70, begin jaren '80 ontstaan in New York. Daar waren bekende DJ’s (bijvoorbeeld DJ Kool Herc) draaitafels en mixers aan het gebruiken om de break van nummers telkens opnieuw door te laten draaien. Zo is de naam Breakdance ontstaan.


B-boys en B-girls

Breakdance was de dansstijl om op deze muziek te kunnen dansen. In combinatie met een ghettoblaster deden veel B-boys en B-girls (jongens en meisjes die aan breakdance doen) buiten op straat Breakdance beoefenen.


De bewegingen

Breakdance heeft verschillende soorten bewegingen. Deze splitsen de meeste B-boys en B-girls op in vier onderdelen: 1. Top Rock (staand dansen); 2. Footwork (lage moves vanuit een gehurkte posities); 3. Freezes (poses die je een korte tijd stil en vasthoud); 4. Powermoves (Headspins, Windmill, Swipe, Munchmills). Naast deze vier onderdelen draait het binnen Breakdance allemaal om het creëren van jouw eigen stijl, originaliteit en expressie. De originaliteit is belangrijk, als breakdancers zien dat je iemand zijn move na-aapt, noemen ze dit een bite. Binnen een battle wordt dit uitgebeeld door met beide armen op elkaar te slaan. Samen met graffiti, rappen, DJ’ing en beatbox behoort breakdance tot de vijf elementen van Hip Hop.Body Works

Inleiding in Kids Fun

Voor sommige kinderen duurt het wel erg lang voordat ze vanaf 8 jarige leeftijd Jazz Dance en Streetdance mogen gaan doen bij Ghislaine Dance Company. Kids Fun biedt hier voor een oplossing aan kinderen vanaf 6 jaar. In de lessen Kids Fun krijgen de kinderen een aan hun leeftijd aangepaste spelenderwijze inleiding in Aerobics, Jazz Dance en Streetdance. In de Kids Fun lessen wordt door middel van eenvoudige dansvormen en oefeningen aandacht gegeven aan de eerste dansante ontwikkeling van de kinderen. In de les Kids Fun krijgen ze al eenvoudige combinaties en raken ze bekend met het gebruik van dynabands en gewichtjes als middelen om aan hun conditie en kracht te werken.


Fun staat voorop!

Zoals in alle lessen van Ghislaine Dance Company is het naast de pedagogisch verantwoorde manier van lesgeven, van het grootste belang dat de leerlingen plezier hebben in hun dans ervaring. Kids Fun (de naam zegt het al) geeft hieraan speciale invulling.


Callanetics

Callanetics is al jaren geleden vanuit Amerika naar Europa overgewaaid. Door middel van Callanetics oefeningen werk je op twee manieren aan je lichaam. Door intensieve en zeer gerichte oefeningen zorg je voor een sterkere spierontwikkeling op bepaalde plaatsen van je lichaam. En door deze intensieve activiteit wordt het ter plaatse aanwezige vetweefsel optimaal verbrand. Hierdoor is Callanetics zeer toepasbaar voor het verbeteren van je figuur.


BBB

BBB staat voor Buik, Billen en Benen. Deze drie lichaamsdelen zijn met name regelmatig aanleiding tot ergernis. Het lijkt wel of precies op die plaatsen het overtollige vetweefsel zich ophoopt. BBB is er op gericht om dus precies op die plaatsen de Callanetics oefeningen toe te passen. Op die manier wordt overtollig vetweefsel in buik, billen en benen actief verbrand en de spieren versterkt. Succes verzekerd!


Rustig, intens en verantwoord

Na een actieve warming-up worden de Callanetics en BBB oefeningen in een rustig tempo afgewerkt. Het zijn met name grondoefeningen waarbij je op rug, buik of zij ligt. De oefeningen op zichzelf zijn niet eens erg zwaar, maar doen hun figuurverbeterende werk doordat de oefeningen zeer vaak worden herhaald. Voor mensen met bijvoorbeeld rug- of nekklachten kan Callanetics/BBB een uitkomst zijn, om toch aan het lichaam te werken zonder al te wilde inspanningen. Uiteraard wordt er in de les gewerkt op basis van de mogelijkheden van de individuele leerlingen. De ene leerling kan bijvoorbeeld meer herhalingen aan dan de ander, en in geval van lichamelijke klachten, zal de lerares aangeven welke oefeningen wel en welke niet (intensief) meegedaan mogen worden.


Van Aerobics naar Gogo

Al jaren is het de gewoonste zaak van de wereld dat vele mensen aan Aerobics doen. Aerobics is het intensief bewegen op muziek, met als doel de algehele fitness van het lichaam te verbeteren. Hierbij wordt nadruk gelegd op inspanning (oftewel met een modern woord: high impact), die tot een gezond energieverbruik leidt. Aerobics lessen worden echter door de dansliefhebber al gauw als saai ondervonden vanwege het minimale gebruik van danspasjes. Midden jaren ‘90 kwam Dance Aerobics dit probleem oplossen. Dance Aerobics zorgde voor de nodige danselementen in de Aerobics lessen. Aan het einde van de jaren ’90 diende zich de nieuwste variant van Dance Aerobics aan: Gogo Dance.


Bruisend en swingend!

Gogo Dance is eigenlijk ontwikkeld in het spontane bruisende nachtleven. De nieuwste danstrends en moves uit de disco’s worden afgewisseld met swingende clubmuziek van alle tijden. Met name de Zuid-Amerikaanse ritmes zijn geliefd tijdens de Gogo Dance lessen. Al swingend op deze muziek en met vele danspasjes worden de aerobics oefeningen afgewerkt, en wordt de algehele fitness van het lichaam verbeterd. De sfeer in de Gogo Dance lessen is meestal uitgelaten en vrolijk, een heerlijk moment in de week om naar uit te zien!


Total = totaal!

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een combinatieles waarin verschillende Body Works vormen die Ghislaine Dance Company aanbiedt (zoals Callanetics, Steps, Dynarobics en Dance Aerobics) in een lesuur worden gecombineerd. Deze uiterst veelzijdige work-out is hierdoor excellent voor het verbeteren van de algehele lichaamsconditie. Alle aspecten van fitness komen in deze les aan de orde.


Gevarieerd

Omdat de Lady Fit lessen op deze manier zo gevarieerd zijn en interessant blijven heeft Ghislaine Dance Company zich hierin gespecialiseerd. Callanetics aangevuld met Dynarobics oefeningen gericht op bepaalde spieren, Aerobics oefeningen en Steps voor het verbeteren van het uithoudingsvermogen.


Doe het voor jezelf!

Dit alles in een tijdsbestek van één lesuur, waardoor je met het goede gevoel de deur uitgaat dat je er weer alles aan gedaan hebt om goed te zorgen voor je lichamelijke welzijn. Tijdens de dagelijkse werkzaamheden heb je daar uiteraard volop plezier van!


Trappenlopen

Heeft u ook wel eens gemerkt dat trappenlopen zo enorm vermoeiend kan zijn? Dat komt omdat er veel energie nodig is om de lichaamsmassa, tegen de zwaartekracht in, omhoog te brengen. Al die energie die nodig is moet uit je lichaam komen en dat geeft het vermoeide gevoel. Uiteraard is één keertje de trap op nog geen enkel probleem voor de meesten onder ons, maar loop maar eens 10 keer achter elkaar snel de trap op, en je praat wel anders...


Steps

Het gebruik van Steps in een body Works les is eigenlijk volledig gebaseerd op het bovenstaande principe. Mensen die hun uithoudingsvermogen willen vergroten of willen afvallen moeten energie verbruiken en Steps zorg hiervoor, op een uiterst simpele doch doeltreffende manier. De Steps les heeft zijn naam te danken aan het gebruik van het kleine plateautje (de Step) waar je tijdens de les telkens op en afstapt.


Combinatieles

Je hoeft natuurlijk helemaal geen Steps les te nemen, want je kunt ook thuis lekker de trap op en af lopen, om de nodige energie te verbruiken. Voor Ghislaine Dance Company betekent dit dat de Steps les daarom echt interessant moet blijven voor de leerlingen. Natuurlijk zijn er vele variaties op de Step te bedenken en te beoefenen die, uiteraard aangepast aan het niveau van de leerlingen, in de lessen worden toegepast. Ghislaine Dance Company heeft er echter voor gekozen geen aparte Steps les te verzorgen maar om de Steps oefeningen in te bouwen als element in bepaalde body Works lessen, zoals Total Body Workout. Op die manier blijft het voor iedereen leuk om zo af en toe weer een keer te "Steppen", zonder het risico dat de Steps lessen saai worden.


NIEUW!

#fitgirl, de nieuwe trend. Wie wil er tegenwoordig niet fit zijn? Wij bieden vanaf oktober 2017 FitGirls Classes aan. Deze lessen zijn gericht op het trainen van je lichaam, het zijn meer fitness lessen dan danslessen. Dit is een combinatie van Zumba en circuit training. Wil jij ook helemaal fit worden? Onder leiding van onze docent ga je werken aan je lichaam, met behulp van verschillende attributen die jou daar mee kunnen helpen. Fit Girl Class is voor de leeftijd 18+.


Doe het voor jezelf!

Dit alles in een tijdsbestek van één lesuur, waardoor je met het goede gevoel de deur uitgaat dat je er weer alles aan gedaan hebt om goed te zorgen voor je lichamelijke welzijn. Tijdens de dagelijkse werkzaamheden heb je daar uiteraard volop plezier van!


Body Works is de verzamelnaam van lessen bij Ghislaine Dance Company die wat meer gericht zijn op de fitheid van het lichaam dan op de dans zelf. Hierbij zijn er lessen die zich specifiek richten op de fysieke lichaamsvormen (BBB), de conditie (via inspanning), ontspanning en ademhaling, en spierversterking. Op dit moment bestaat het Body Works aanbod van Ghislaine Dance Company uit de volgende lessen (rechts). Dus ook voor diegenen die willen werken aan het welzijn van hun lichaam, is er een uitgebreid en uitgebalanceerd lesaanbod bij Ghislaine Dance Company, om een weloverwogen keuze uit te kunnen maken, die aansluit bij de persoonlijke wensen van de leerling.

Interesse gewekt?